• +380 (32) 235 2330
    +380 (67) 901 4167

Прості правила святкового застілля або бенкетний етикет

Що таке бенкетЯк провести святковий бенкет, щоб він надовго запам'ятався? Що перш за все потрібно знати про бенкет - від звичайного застілля бенкет відрізняється особливим переліком правил поведінки обслуговуючого персоналу, а також гостей, які присутні на святковому заході. Кожна дія яка відбувається впродовж бенкету повинна відповідати статуту, певним застільним традиціям.

Особливості та різновиди бенкетів 

В залежності від умов проведення бенкети поділяються на наступні види: 

  • Фуршет - найневимушеніший вид бенкету, під час проведення якого гості спілкуються один з одним у залі, де не передбачено стільців. Їжа розставленана фуршетних столах, де кожен з присутніх може вибрати те, що йому подобається. 
  • Коктейль-бенкет - під час таких бенкетів закуски і напої розносять на підносах офіціанти. В основоному під час коктейль-бенкетів увага зосереджена на спілкуванні. Столів з їжею зазвичай не передбачено. 
  • Чай-бенкет - в основному гостей розсаджують навколо круглого столу, на якому розставлені різноманітні солодощі, гостям пропонують свіжозаварений чай або каву. Також можуть бути передбачені диванчики або крісла, де можна усамітнитися чи приватно поспілкуватися.

Важливі формальності під час проведення бенкетів

  • План розсадження гостей за столами ретельно готується і обговорюється за декілька тижнів до проведення бенкету, разом з тим затверджуєтьсярозважальна програма під час бенкету
  • Гості, які отримали запрошення на бенкет, сідають на чітко зазначені місця, про які їм завчасно повідомляють. Для зручності на столі ставлять візитку з ініціалами гостя, щоб ніхто нічого не переплутав. 
  • Бенкет може проводитися з повним обслуговуванням, так і з частковим. При неповному обслуговуванні атмосфера в бекнетному залі не офіційна, офіціанти приходять лише для того, щоб прибрати порожні тарілки та приносять нові бенкетні страви. Повне обслуговування бенкетів визначає постійне знаходження офіціантів в бенкетному залі. Вони підливають гостям напої в келихи, пропонують різноманітні закуски і консультують з приводу складу тієї чи іншої страви. 
  • Під час святкового бенкету столи можуть бути розставлені у вигляді букв «Т», «Ш», «П» або «Е». 
  • Головних винуватців святкування або найважливіших гостей зазвичай розсаджують в голові столу, а також по-особливому прикрашають їхні бенкетні місця. 
  • Стандартний святковий бенкет в середньому триває 2-3 години 

Особлива увага до серверування бенкетних столів

Слід знати, що закуски і салати розставляють на столах завчасно, орієнтовно за годину до початку бенкету. В цей самий час розставляються пляшки з вином.Десерти та гарячі страви на святі подаються після початку бенкету. Фужери, що призначені для води та прохолоджуючих напоїв, розставляються на столах з початку бенкету і стоять до його завершення. 

Пам'ятка для гостей, запрошених на бенкет 

Якщо зноходитеся на бенкеті, де гості сидять за столами, простежте за своєю поставою. Вона повинна бути прямою. Тримайтеся рівно, але не так немов ви проковтнули осиковий кіл. Для цього досить сидіти, злегка нахилившись вперед. Старайтеся не сплітати ноги та не ставити їх одна на одну, як би це не здавалося зручно для Вас. 

Трапляється, що їжа виявляється не надто смачною. В такому випадку не потрібно критикувати її відкрито і при всіх. Під час перерви або після бенкету підійдіть до організатора чи відповідального за проведення святкового застілля і поділіться своїм невдоволенням. Зробіть це якомога ввічливіше. Ваше зауваження обов'язково буде взято до уваги, Вам будуть вдячні, ніхто не буде ображений. 

Під час їжі краще не розмовляти, а тим більше бажано не сміятися. Присьорбувати напій зі свого келиха чи запивати не прожовану до кінця їжу - теж рекомендується. Поводьтеся культурно. 

Якщо під час застілля гість хоче сказати тост на честь головних героїв бенкету, він може акуратно постукати ложечкою по келиху або просто встати, тим самим привернути увагу інших гостей. Лише в тому випадку коли на нього подивляться всі гості, дозволяється виговорити промову. 

І останнє: якщо ви збираєтеся замовити ресторан для бенкету, постарайтеся максимально висловити свої побажання адміністратору заздалегідь, чітко і зрозуміло. Обов'язково обговоріть всі деталі оплати і передоплати.

Хай святковий бенкет вдасться на славу!